درخواست مشاوره تماس

جشنواره

موسسه کارآفرین آوای مشاهیر

ریزش بورس یعنی چه؟

نوسان و ریسک جزو ذاتبوده و در طول سالیان هم شاهد آن بوده ‌ایم. اینکه  به رشد شگفت‌ انگیزی می‌رسد و پس از یک دوره زمانی، قیمت دوباره پایین می ‌آید و به‌ عبارتی شاهد ریزش سهام در بورس هستیم، موضوع جدیدی نیست. مساله اینجاست که بسیاری از تازه‌ واردان بورس وقتی با اولین نزول قیمتی در خود رو به‌ رو می ‌شوند، این احساس ترس را دارند که سود به ‌دست آورده و اصلخود را از دست می‌دهند و همین موضوع باعث می‌شود که همان انبوه تقاضا برایبه تقاضا برای فروش تبدیل شود. اما آن چه در این بین اهمیت دارد این است که به صورت دقیق تری با مفاهیمی چون ریزش و اصلاح آشنا شویم، در این مقاله به بررسی مفهوم “ریزش بورس” خواهیم پرداخت.

موسسه کارآفرین آوای مشاهیر

هدف موسسه کارآفرین آوای مشاهیر:

اینها پرسش هایی هستند که سعی شده در این مقاله در موسسه کار آفرین آوای مشاهیر در راستای آموزش بورس در شیراز منتشر شده است . به طور مختصر پاسخ داده شوند. پس تا پایان با ما همراه باشید.

ریزش بورس (stock market crash)

 برای تعریف ریزش شاید بهتر باشد در ابتدا به بررسی اصلاح بپردازیم:

قیمت ها و روند سهام همواره به صورت صعودی حرکت نمی‌کنند و اکثرا حرکت آن ها به صورت پلکانی است  و در صورتی که قیمت سهام بیشتر از اندازه واقعی خود رشد کند و یا به برای  حفظ و برداشت سودآوی ناشی از افزایش قیمت سهام، سرمایه گذاران اقدام به فروش سهام خود خواهند کرد  اما ریزش و اصلاح سهم چه زمانی رخ خواهند داد؟اصلاح قیمت سهم در بورس در واقع حرکتی است که قسمتی از روند غالب بازار را خنثی می‌کند به این معنی که قیمت برخلاف موج اصلی حرکت می کند . به طور کلی سهم به صورت پیوسته افزایش و کاهش نمی یابد  و معمولاً صعود یا نزول آن بصورت پلکانی می‌باشد. وقتی که قیمت‌ ها بیش  تر از اندازه واقعی خود رشد کنند به واسطه همین امر سرمایه ‌گذاران اقدام به فروش سهام خود کرده  و  اگر این رشد قیمتی بیش از حد باشد در ادامه باعث ایجاد فروش‌های سنگین ‌تری می‌شود و این دوره  را دوره اصلاح قیمت سهام می‌‌گویند. ریزش قیمت را می‌توان با مثال شاخص ها بهتر توضیح داد، در دوران اصلاح تمام شرکت‌های حاضر در بورس دچار افت قیمت نمی‌شوند  ولی در زمان ریزش شاخص با منفی شدن دسته‌ جمعی سهام شرکت ‌ها مواجه  هستیم  و در این مدت با تشکیل صف‌های فروش به صورت سریع و در طولانی‌ مدت، ارزش سهام شرکت ‌ها به شدت و در کوتاه ‌ترین زمان کاهش می‌یابد.

تعریف پذیرفته شده ‌ای برای اصلاح قیمت یا correction price وجود نداشته ، اما عموماً وقتی شاخص سهامی بیش از ۱۰ درصد سقوط می‌کند، اغلب گفته می‌شود که به محدوده اصلاح قیمت وارد شده است. این اصطلاح به دلایلی استفاده می ‌شود که «اصلاح» روند بالا رفتن قیمت را متوقف کرده و قیمت ‌ها را به روند طولانی ‌مدت خود برمیگردانند . به‌عبارتی افراد، اصلاح سهم را در کاهش نسبی قیمت‌ها در یک ‌روند صعودی می ‌دانند. موردی که ممکن است تازه‌ واردان بورس آن را با ریزش اشتباه بگیرند. سقوط یا ریزش بازار سهام به معنای کاهش چشم گیر و ناگهانی قیمت سهام در بخش‌های مهم و تأثیرگذار بازار سهام است که منجر به کاهش قابل توجهی در ارزش اوراق می ‌شود. هراس (panic) به همان اندازه ی عوامل بنیادی اقتصاد بر سقوط بازار تأثیر می‌گذارد. سقوط‌های بازار اغلب ازحباب اقتصادی بازار سهام پیروی می‌نمایند. سقوط بازار سهام در واقع پدیده ‌ای اجتماعی است که رخدادهای بیرونی اقتصادی با روانشناسی و رفتار جمعی، ترکیب میشوند  و در یک چرخه متناوب شکل می‌گیرد و  در آن فروش توسط برخی از شرکت کنندگان بازار، شرکت کنندگان بیشتری را وادار به فروش کرده  و در واقع آن‌ها را نسبت به فروش تحریک می‌‌کند. به‌طور کلی سقوط بازار معمولاً در شرایط زیر اتفاق می افتد :

یکی از مطالب جالب دیگر را با هم میخوانیم :  چگونه می توانیم  با محاسبه شاخص بورس، هوشمندانه سرمایه گذاری کنیم؟

دوره ‌ای طولانی مدت از افزایش قیمت سهام و خوش ‌بینی بیش از حد اقتصادی، بازاری که در آن نسبت P/E بیشتر از میانگین بلندمدت می‌شود، و استفاده گسترده از حاشیه بدهی و اهرم توسط شرکت کنندگان بازار اتفاق می‌ افتد و  نکته مهم برای سرمایه گذاران ان است که در فرآیند خرید و فروش در بورس باید عددی را به عنوان  حد سود برای خودتان در نظر بگیرید و سعی و تلاش کنید  که این اعداد را مد نظر خود داشته باشید. در نظر داشته باشید که تعیین حد ضرر و حد سود به  استراتژی و انتظار شما از روند سوددهی سهم بستگی دارد .