درخواست مشاوره تماس

جشنواره

بورس
کمی بیشتر درباره نکول:

همان‌طور که اشاره شد. ریسک نکول، هنگامی اتفاق می‌افتد. که یکی از طرفین معامله  بورس نخواهد. یا نتواند به تعهدات خود در زمان مقرر عمل کند. به نکول، ریسک عدم ایفای تعهد نیز گفته می‌شود. این ریسک یکی از قدیمی‌ترین ریسک‌های مالی در حوزه سرمایه‌گذاری است. سال‌ها قبل قطعاً بسیاری از ریسک‌های امروزی نظیر ریسک نوسان نرخ بهره وجود نداشته. اما ریسک نکول از گذشته‌های دور مطرح بوده است.

بورس

هدف موسسه کارآفرین آوای مشاهیر:

اینها پرسش هایی هستند که سعی شده. دراین مقاله در موسسه کارآفرین آوای مشاهیر در راستای آموزش بورس در شیراز بطور مختصر پاسخ داده شوند. پس تا پایان با ما همراه باشید.

مثال:

برای درک بهتر مفهوم نکول به این مثال توجه کنید. زمانی که فردی به فرد دیگر، وامی پرداخت می‌کند. ریسک نکول کم یا زیاد مطرح می‌شود. به‌این‌علت که همواره این احتمال وجود دارد .که دریافت‌کننده وام به تعهداتش عمل نکند و نکول اتفاق بیفتد.به‌بیان‌دیگر ریسک مذکور هنگامی رخ می‌دهد که وام‌گیرنده به علت عدم توان یا تمایل، در تاریخ سررسید به تعهدات خود در مقابل وام‌دهنده عمل نکند.

مهم‌ترین ریسک نهادهای پولی و مالی:

لازم است بدانید ریسک نکول یکی از مهم‌ترین ریسک‌هایی است که نهادهای پولی و مالی  بورس را تحت تأثیر قرار می‌دهد.  چراکه نکول تعداد کمی از مشتریان، می‌تواند زیان‌های هنگفتی را به یک مؤسسه مالی، بانک یا لیزینگ و… وارد سازد.ریسک نکول هنگامی رخ می‌دهد که وام‌گیرنده به علت عدم توان یا تمایل، در تاریخ سررسید به تعهدات خود در مقابل وام‌دهنده عمل نکند.

چگونگی کنترل ریسک بانک ها وموسسات :

البته بانک‌ها و سایر مؤسسات مالی برای کنترل این ریسک از روش‌های خاصی برای تعیین اعتبار مشتریان خود استفاده می‌کنند.وجود قانون حد کفایت سرمایه و عدم اعطای. تسهیلات به شرکت‌های ورشکسته، همگی سازوکارهای پیش کنترلی ریسک نکول هستند. کارشناسان مالی  به خصوص بورس می‌کوشند از طریق سازوکارهایی که دارند، ریسک نکول را به حداقل برسانند.

مؤسسات رتبه‌بندی:

لازم است بدانید از نظر مؤسسات رتبه‌بندی، تعریف وضعیت اعتباری این است .که احتمال عدم ایفای تعهدات فرد یا شرکت چقدر است . در صورت وقوع چنین حادثه‌ای، وام‌دهندگان چگونه حمایت می‌شوند.در همین ارتباط نیز در دنیا مؤسساتی وجود دارند .که به رتبه‌بندی اعتباری اشخاص و شرکت‌ها می‌پردازند. به‌عنوان‌مثال در ایالات‌متحده مؤسسات «مودیز» .«استاندارد اند پورز» بزرگ‌ترین موسسه‌های رتبه‌بندی در این کشور هستند.

 

ضریب بتا:

ضریبی است که براساس داده‌های تاریخی ارزش دارایی‌ها بدست آمده .و معرف میزان ریسکی است .که سرمایه‌گذار با تصاحب آن دارایی‌ها نسبت به کل بازار متحمل می‌شود.ضریب بتا وسیله‌ای برای ارزیابی ریسک و بازده یک سهم خاص یا سبدی از سهام در جریان حرکت کلی بازار است.

برای درک کاربرد ضریب بتا به مثال‌های ذیل توجه کنید:
  • اگر ضریب بتای سهمی برابر با یک باشد، افزایش و کاهش قیمت آن سهم درست مطابق افزایش یا کاهش بازار خواهد بود.
  • اگر ضریب بتای سهمی بیشتر از یک باشد، نوسانات بازدهی آن سهم بیشتر از نوسانات بازار خواهد بود و به آن دارایی پرریسک گفته می‌شود. بالعکس، دارایی‌هایی که ضریب بتای آن‌ها کمتر از یک باشد، نوساناتی کمتر از نوسانات بازار را تجربه خواهند کرد. و به آن‌ها دارایی کم‌ریسک گفته می‌شود..
اگر ضریب بتا بیشتر از دو باشد:
  • اگر ضریب بتای سهمی دو باشد . افزایش و کاهش قیمت آن دو برابر شاخص بازار خواهد بود . یعنی هنگامی‌که بازار ۱۰ درصد رشد قیمت بورس را تجربه می‌کند. قیمت این سهم ۲۰ درصد  افزایش می‌یابد و زمانی که بازار ۱۰ درصد سقوط می‌کند، قیمت این سهم ۲۰درصد کاهش می‌یابد.
 آیا تغییرات بازار بر روی سهام یک شرکت یا سبدی از سهام شرکت‌های مختلف تأثیر می‌گذارد یا خیر؟

گفتنی است. برای محاسبه بتای یک سبد از دارایی‌های سهام یا صندوق سرمایه گذاری مشترک، کافی است .بتای هر یک از سهام سبد بورس دارایی مذکور را به دست آورده .و میانگین موزون بتای آن‌ها را محاسبه کنیم که معادل بتای آن صندوق یا سبد از دارایی‌ها است.

اگر بتا سبد کوچکتر از یک باشد:

بدیهی است .که اگر بتای سبد یا صندوق‌سرمایه‌گذاری مشترک کوچک‌تر از یک باشد. هنگام کاهش ارزش بازار، ارزش دارایی‌های آن کمتر از بازار کاهش می‌یابد و ریسک سبد یا صندوق‌سرمایه‌گذاری مشترک در مقابل ریسک بازار پایین‌تر است.فرمول ریاضی محاسبه بتا از کواریانس بازده سهم یا سبد و بازده بازار تقسیم بر واریانس بازده‌های بازار بدست می‌آید.